blog

Ik word moe van alleen maar te acteren op de urgente zaken

Geschreven door Maries van der Hek | 22 april 2025

Als ondernemer ben je vaak alles in één: strateeg, uitvoerder, marketeer, planner en soms moet je ook nog stofzuigen en de afwas doen, of het werk van een zieke werknemer opvangen. Je werkt in je organisatie: je zorgt dat activiteiten doorlopen, je spreekt de doelgroep, lost praktische problemen op. Tegelijkertijd weet je dat je ook aan je organisatie moet werken: strategie bepalen, processen verbeteren, nieuwe samenwerkingen verkennen. Maar, hier wringt het. Herkenbaar? In de praktijk ben je veelal alleen maar die zaken op aan het oppakken die het hardst om aandacht schreeuwen. 

Groei komt niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om die balans te vinden dat groei mogelijk wordt. Hoeveel tijd zou je aan welk onderdeel van organisatie willen besteden? Want, wanneer je teveel met de toekomst bezig bent, dan verlies je grip op het nu. En wanneer je zó druk met de waan van de dag bezig bent, dat valt de groei en ontwikkeling van de organisatie stil.

Waarom is zo lastig om je tijd goed te verdelen?

Er is natuurlijk geen standaard reden, maar de juiste balans hangt vaak mede af van:

  • de fase waarin je organisatie zit (start-up, groei, stabilisatie)
  • de grootte van je team (of je überhaupt dingen kunt delegeren)
  • de druk van buitenaf (bijvoorbeeld deadlines, klanten, financiering)
  • en je eigen profiel als ondernemer (ben je een bijvoorbeeld een vernieuwer, visionair, strateeg, verkoper of beheerder)

Toch kan je altijd meer balans aanbrengen in je dagelijkse werk.

Daarom 5 tips die mij en vele anderen helpen om de balans te vinden én te houden:

Tip 1

Blok vaste tijd voor werken aan je organisatie

Zelfs al is het maar een paar uur per week: plan het in. En niet ergens 'als ik tijd over heb', maar als een vaste afspraak. Zet het in je agenda met dezelfde urgentie als een belangrijk gesprek.

Voor mij werkt een vast dagdeel op maandagmiddag. Telefoon uit, inbox dicht. Soms kan het helpen om even letterlijk op een andere plek te gaan zitten dan op je normale werkplek. Dat geeft ruimte om anders te denken.

Tip 2

Werk met duidelijke doelen

'Werken aan je organisatie' klinkt goed, maar wat bedoel je daar precies mee? Zonder focus ben je al snel vooral aan het nadenken zonder echt verder te komen.

Maak het concreet. Denk aan doelen als:

  • Een nieuw verdienmodel ontwerpen en testen

  • Onze visie aanscherpen en vertalen naar een pitch

  • Het klantproces herontwerpen omdat we merken dat mensen afhaken

Kleine, behapbare doelen helpen je om echt beweging te creëren. En het geeft een goed gevoel als je een stap kunt afronden.

Tip 3

Verbind werken aan je organisatie met de praktijk

Strategisch denken is belangrijk, maar het wordt pas waardevol als je er iets mee doet. Dus: niet wekenlang sleutelen aan een plan, maar ideeën meteen toetsen in de praktijk.

"Toen wij onze intake voor deelnemers wilden verbeteren, zijn we gewoon begonnen met een paar simpele aanpassingen, en meteen gaan meten wat het opleverde. Binnen twee weken wisten we: dit werkt, of dit niet. Zo blijft het levendig én relevant."

Tip 4

Laat anderen meekijken

Je ziet je eigen organisatie vaak niet scherp genoeg van binnenuit. Ik weet nog goed hoe een sparringpartner me één simpele vraag stelde die alles op scherp zette: “Je bent druk, maar ben je wel druk met het juiste?”

Zo’n spiegel is goud waard. Of het nou een collega is, een externe coach, of een bevriende ondernemer: laat iemand af en toe meekijken en meedenken. Niet om jouw plan over te nemen, maar om je te helpen scherp te stellen.

Tip 5

Zorg dat je ook weer in je organisatie duikt

Het is verleidelijk om, als je eenmaal aan het plannen en met strategieontwikkeling bezig bent, vooral daar te blijven hangen. Maar impact maak je niet alleen met plannen. Je moet voelen wat er leeft in de uitvoering.

Juist door weer even mee te draaien op de werkvloer, gesprekken te voeren met de doelgroep of collega’s, krijg je input die je plannen versterken. Het houdt je geworteld. En het zorgt ervoor dat jouw mooie ideeën ook écht gaan landen.

Tot slot

Groei komt niet vanzelf. Het vraagt reflectie én actie. Door bewust te kiezen wanneer je in je organisatie werkt en wanneer je aan je organisatie werkt, creëer je ruimte voor richting, verbetering en uiteindelijk: meer rust én resultaat.

Als Transitio kunnen wij je uiteraard helpen om focus aan te brengen en te groeien. Wil jij verkennen wat we voor jullie kunnen betekenen? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Vraag een adviesgesprek aan.