blog

Maak van jouw visiedag een doorlopend succes!

Geschreven door René Visser | 27 september 2024

De jaarlijkse visiedagen komen eraan! Een of twee dagen er helemaal tussenuit met je team, de agenda's leeg en de koffers vol goede ideeën. Het doel? De richting voor de toekomst aanscherpen en vooral plezier hebben. Want laten we eerlijk zijn: wanneer je even weg bent van de dagelijkse hectiek, komt de beste inspiratie vaak bovendrijven.

Maar, terwijl jullie enthousiast brainstormen en visies op de toekomst delen, rijst er misschien een belangrijke vraag: Zit er wel lijn in jullie plan? Is wat jullie vorig jaar bedacht hebben nog steeds het kompas voor waar jullie nu staan? En hoe zorg je ervoor dat al die mooie ideeën van deze visiedagen niet verloren gaan in de waan van de dag?

Van visiedagen naar een continue flow

Visiedagen zijn geweldig om de koers uit te zetten, maar zonder een duidelijke structuur kunnen de resultaten vaak in de mist verdwijnen. Daarom gaan wij bij Transitio nét een stap verder. Wij maken van de visiedagen niet zomaar een jaarlijks event, maar een vast onderdeel van een continu proces dat wij de Ontwerproutine noemen.

Hoe dat werkt? Simpel. Je visiedagen vormen de basis, maar ze worden ondersteund door een sterke follow-up op elk niveau van je organisatieontwerp:

  • Jaarlijks: De visiedagen, waar jullie de grote lijnen voor het komende jaar uitzetten.
  • Elk kwartaal: Samen duidelijke doelen stellen en de voortgang tegen het licht houden.
  • Maandelijks: Een update over de tussenstanden, zodat je altijd weet of je op schema zit.
  • Wekelijks: Kort checken of de uitvoering van de plannen nog op rolletjes loopt.
  • Dagelijks: Open communicatie over eventuele obstakels, zodat niemand vastloopt zonder dat er een oplossing in zicht is.

Met deze routine zorg je ervoor dat de energie van de visiedagen het hele jaar door voelbaar blijft en dat jullie plannen daadwerkelijk tot uitvoering komen.

LEGO® Serious Play®: Creatief aan de slag

Nu denk je misschien: hoe kunnen we dit hele proces leuk en inspirerend houden? Bij Transitio houden we ervan om creativiteit en strategie hand in hand te laten gaan. Daarom zetten we tijdens de visiedagen graag LEGO® Serious Play® in. Met deze methodiek bouw je letterlijk aan de toekomst van je organisatie – en dat bedoelen we heel letterlijk.

Stel je voor: in plaats van eindeloze presentaties en notities, zit je met je team aan tafel en bouw je met LEGO-blokjes aan een visueel model van je visie en strategie. Dit helpt niet alleen om abstracte ideeën concreet te maken, maar het zorgt er ook voor dat iedereen op een leuke, interactieve manier betrokken is bij het proces.

Het mooiste? Iedereen kan meedoen, ongeacht hun functie. Van directie tot stagiaire, LEGO haalt de ideeën uit ieders hoofd en brengt ze naar de tafel. Zo creëer je een omgeving waarin iedereen bijdraagt aan de toekomst van de organisatie.

Haal het maximale uit je visiedagen

Wil je dit jaar meer uit je visiedagen halen dan alleen goede voornemens? Plan ze dan samen met Transitio. We helpen je om niet alleen een visie voor het komende jaar te ontwikkelen, maar om deze te verankeren in een continue structuur van doelen, updates en feedbackmomenten. Zo blijf je niet alleen scherp tijdens de visiedagen, maar zorg je ervoor dat je team het hele jaar door met de juiste focus werkt.

Kortom: bouw dit jaar aan een slimmer, beter en effectiever werkende organisatie. Bij Transitio geloven we dat dat niet alleen begint met een goed plan, maar vooral met de routine om het tot uitvoering te brengen.

En, eerlijk is eerlijk, als je dat plan met LEGO kunt bouwen, wordt het proces alleen maar leuker!