Skip to main content
René Visser
Blog door René Visser
| 30 april 2024

Gebruik je rechterhersenhelft ook eens op het werk

Ideeën, dromen, visies ontwikkelen zich in een ander deel van ons brein dan het deel waarmee we praten en schrijven. Benieuwd naar de kracht van creatieve vormen, om de kern van onze inspiratie écht met elkaar te kunnen delen? Bij Transitio doen we dat graag met LEGO® Serious Play®!

Creatieve werkvormen met LEGO® Serious Play®

De kracht van LEGO

Het klinkt misschien verrassend, maar die LEGO-blokjes waarmee je als kind urenlang bouwde, kunnen ook voor je organisatie een krachtig hulpmiddel zijn. Bij Transitio zetten we LEGO® Serious Play® (afgekort LSP) in om ideeën en visies op een speelse en toch diepgaande manier naar boven te halen. Want soms zijn woorden simpelweg niet genoeg om echt duidelijk te maken wat je bedoelt. En daar komen die kleine, kleurrijke blokjes om de hoek kijken!

LSP helpt je om complexe gedachten en strategieën om te zetten in tastbare, visuele modellen. Stel je voor dat je in plaats van te praten over de toekomst van je organisatie, deze letterlijk bouwt met LEGO. Door te bouwen geef je vorm aan abstracte ideeën en maak je ze inzichtelijk voor iedereen. Het mooie van deze aanpak is dat iedereen kan meedoen, ongeacht hun functie of achtergrond. Iedereen krijgt de kans om hun ideeën zichtbaar te maken en bij te dragen aan het grotere geheel.

Waarom werkt dit zo goed? Omdat je tijdens het bouwen je verbeelding de vrije loop kunt laten. Het stimuleert creativiteit, helpt je om buiten de gebaande paden te denken en zorgt voor verrassende inzichten. Bovendien maakt het bouwen met LEGO het makkelijker om complexe zaken te bespreken zonder dat het te zwaar of ingewikkeld wordt. Je bent bezig, je handen werken, en ondertussen groeit je begrip van de materie.

Gebruik je rechterhersenhelft

Bij deze creatieve werkvormen speelt de rechterhersenhelft een cruciale rol. Waarom? Drie interessante weetjes:

  1. Creatieve visualisatie: De rechterhersenhelft is sterk betrokken bij visualisatie en het verwerken van beelden. Wanneer je met LEGO bouwt, activeer je dit deel van je brein, wat je helpt om complexe ideeën om te zetten in visuele modellen. Dit maakt het eenvoudiger om abstracte concepten te begrijpen en met anderen te delen.

  2. Het grote plaatjes (ook wel 'systeemdenken' genoemd): In tegenstelling tot de linkerhersenhelft, die meer gericht is op analytisch en logisch denken, kijkt de rechterhersenhelft naar het geheel. Dit betekent dat je tijdens het bouwen met LEGO niet alleen de details ziet, maar ook het grotere plaatje. Het overzien van het hele 'systeem' is essentieel bij het ontwerpen van een toekomstbestendige organisatie.

  3. Emotionele betrokkenheid: De rechterhersenhelft speelt ook een grote rol bij het verwerken van emoties. Door je ideeën te visualiseren en te bouwen, kun je emotionele connecties maken met je werk en met de mensen om je heen. Dit verhoogt de betrokkenheid en zorgt voor meer bevlogenheid en enthousiasme binnen het team.

Fris, leuk en effectief

Bij Transitio gebruiken we LEGO® Serious Play® niet alleen omdat het leuk is, maar vooral omdat het effectief is. Het helpt teams om beter samen te werken, ideeën te visualiseren en snel tot de kern van een probleem of uitdaging te komen. En dat alles terwijl je bouwt, lacht en samen iets creëert.

Dus, als je op zoek bent naar een frisse, creatieve manier om je organisatie te ontwerpen, nodigen we je uit om met ons te bouwen. Letterlijk! Bij Transitio geloven we dat je met LEGO niet alleen een geweldig bouwwerk neerzet, maar ook de basis legt voor een gezonde, toekomstbestendige organisatie. Laten we samen spelen, bouwen en ontdekken wat er allemaal mogelijk is!


Ontdek

Wat Transitio voor jou kan betekenen

Comments