Skip to main content
René Visser
Blog door René Visser
| 23 augustus 2024

Vijf tips bij het ontwerpen van jouw organisatie

Ontdek hoe je een krachtig organisatieontwerp kunt opstellen dat niet alleen de impact van je organisatie vergroot, maar ook betrokkenheid van werknemers en de samenwerking als geheel stimuleert.

Tip 1

Ga op ontdekkingsreis

Alhoewel er altijd onderdelen beter kunnen in organisaties - zo ook in die van onszelf - is het belangrijk te starten bij alle sterke en goed ontwikkelde onderdelen van het bestaande organisatieontwerp. Want zelfs zonder dat je al heel bewust bezig bent geweest met het ontwerpen van je organisatie, hebben jullie zonder twijfel al een heel aantal zaken goed op orde.

Daarom adviseren wij altijd om te starten met een stukje onderzoek of verkenning. Ga met een aantal mensen uit de organisatie in gesprek, en breng met behulp van ons canvas (neem contact met ons op om deze als PDF te ontvangen) en bijbehorende vragen in kaart wat de bestaande beelden zijn. Doe dit niet alleen met directie of managementteam(s), maar probeer uit alle delen van de organisatie inzichten te verzamelen.

Wil je hier hulp bij, dan kunnen wij met onze organisatie-APK een eerste stap zetten. Meer informatie vind je hier.

Tip 2

Laat jouw werknemers participeren in het ontwerpproces

Een van de meest effectieve manieren om een organisatieontwerp te creëren van hoge kwaliteit, én dat breed gedragen wordt, is door de participatie van werknemers in het ontwerpproces te stimuleren. Werknemers in alle lagen van de organisatie beschikken over unieke kennis en inzichten, die erg belangrijk kunnen zijn voor het ontwerp.

Door een werkgroep samen te stellen die een afspiegeling is van de hele organisatie, kunnen verschillende perspectieven en ideeën worden ingebracht. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van het uiteindelijke ontwerp, maar zorgt er ook voor dat werknemers zich gehoord en betrokken voelen, wat de kans op succesvolle implementatie vergroot.

Tip 3

Blijf praktisch: leren door gericht te proberen

Het ontwerpen van een organisatie is een iteratief proces. Dit betekent dat het belangrijk is om ruimte te laten voor experimenteren en leren. Kleine pilots en experimenten kunnen waardevolle inzichten opleveren over wat wel en niet werkt in de praktijk.

Door een cultuur van continu leren en verbeteren te omarmen, kunnen organisaties zich sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden en nieuwe kansen benutten. Dit vereist een open mindset en de bereidheid om fouten te maken en hiervan te leren.

Tip 4

Gebruik visualisatie bij het ontwerpen van je organisatie

Visualisatie speelt een cruciale rol bij het ontwerpen van een organisatie. Door gebruik te maken creatieve vormen, kun je complexe structuren en processen beter begrijpen en daarover communiceren. Dit heeft onder andere te maken met het inschakelen van onze rechterhersenhelft, die sterk is in het overzien van het grote plaatje, het werken vanuit beelden en visie, en het leggen van connecties met aanwezige emoties. In deze blog lees je hier meer over.

Visualisatie helpt niet alleen om sterke ideeën samen te brengen tot een goed ontwerp, het is ook een enorm sterke vorm van communicatie. Allereerst richting jezelf. Beelden en verhalen blijven veel beter hangen dan geschreven woorden op bladen of post-its. Maar ook in de communicatie naar de organisatie werken beelden en video's in combinatie met de onderliggende verhalen veel sterker.

Kortom: zowel tijdens het ontwerpen, als bij het communiceren en doorontwikkelen van een organisatie is visualisatie van grote meerwaarde.

Tip 5

Ontwerp voor de langere termijn

Een organisatieontwerp is nooit 'af'. Het is een levend document dat voortdurend moet worden geëvalueerd en aangepast op basis van nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden. Dit betekent dat je regelmatig feedback van werknemers en andere belanghebbenden moet verzamelen om te begrijpen wat werkt en wat verbeterd kan worden.

Door een cultuur van continue verbetering te omarmen, kun je ervoor zorgen dat je organisatie wendbaar blijft en in staat is om snel te reageren op nieuwe uitdagingen en kansen. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie en effectiviteit, maar stimuleert ook innovatie en groei.

Als Transitio kunnen wij je uiteraard helpen met jouw ontwerptraject. Wil jij verkennen wat we voor jullie kunnen betekenen?  Vraag een adviesgesprek aan.

Comments